Przedszkole w Rękowie istnieje od 1 grudnia 2011 roku. Atutem tego przedszkola jest indywidualne podejście do każdego dziecka oraz miła i przyjazna atmosfera.

Małe przedszkole w Rekowie jest placówką w którym dziecko poprzez zabawę rozwija swoją wyobraźnie, zdobywa nowe umiejętności oraz rozwija swoje talenty.

• Bawimy i uczymy się w grupie 25 osób.
  • Przedszkole czynne jest od poniedziałku do piątku od 8.00 do 14.00.

Historia

Małe przedszkole w Rękowie działa od marca 2009 roku, dzięki Gminie Sobótka, która przystąpiła do projektu „Małe przedszkole jest fajne” podpisując porozumienie o partnerstwie. Partnerstwo prowadzone było przez Fundację Edukacji Przedszkolnej z Wrocławia.

Na początku na zajęcia do przedszkola uczęszczało 15 dzieci. Celem realizowanego projektu przez Fundacje Edukacji Przedszkolnej było zapewnienie dostępu do edukacji przedszkolnej  dzieciom zamieszkującym tereny wiejskie województwa dolnośląskiego.

Od 1 grudnia 2011r  przedszkole prowadzone jest przez AKTYWNI – Stowarzyszenie Wsparcia i Rozwoju Regionu. Małe Przedszkole w Rekowie to przedszkole w którym dzieci rozwijają swoją wyobraźnię i talenty, zdobywają nowe umiejętnośc,i spotykają się z przyjaciółmi oraz świetnie się bawią.

Przedszkole jest czynne 11 miesięcy w roku w godzinach od 7 do 17 . Od 14 do 17 w przedszkolu sprawowana jest opieka nad dziećmi przez odpowiednio wyszkoloną kadrę pedagogiczną. Do przedszkola przyjmowane są dzieci w wieku od 2,5 do 5 lat. Liczebność grupy w naszym przedszkolu nie przekracza 25 dzieci. Przedszkole zatrudnia nauczycieli, którzy ukończyli pedagogiczne studia wyższe oraz posiadają odpowiednie kwalifikacje do pracy z dziećmi w wieku przedszkolnym.

autor: ML